Wyposażenie gastronomii

0 komentarzy
Wyposażenie gastronomii

Urządzenia chłodnicze, pralnicze, cateringowe, barowe, naczynia kuchenne, szkło gastronomiczne, AGD, nowoczesne maszyny, meble gastronomiczne i socjalne, ogrzewacze tarasowe, wózki, regały, artykuły związane z higieną i samą estetyką lokalu – jak widać pojęcie wyposażenia gastronomicznego jest bardzo szerokie i odnosi się do wielu aspektów związanych z restauracjami, hotelami czy barami. Jak uporządkować zatem panujący w tej definicji chaos? Jakie podstawowe informacje powinniśmy znać mówiąc o jakimkolwiek wyposażeniu gastronomicznym?

Kuchnia od kuchni
Wyposażenia gastronomicznego potrzebuje każda restauracja, hotel lub inny lokal, w którym podaje się jakiekolwiek jedzenie. Obejmuje ono wszelkie specjalistyczne i profesjonalne urządzenia, których zastosowania możemy szukać jedynie na płaszczyźnie prowadzenia działalności gospodarczej. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ogromnych rozmiarów piece konwekcyjne, stoły chłodnicze, kostkarki do lodu, zamrażarki skrzyniowe, szafy fermentacyjne, salamandry, czy witryny grzewcze nie znajdą miejsca w naszych skromnych, domowych kuchniach. Sprzęty, jakie posiadamy w swoich mieszkaniach, są ponadto o wiele tańsze i ekonomiczne w porównaniu do tych, które znaleźć możemy w lokalach gastronomicznych. Innym aspektem, na który warto zwrócić uwagę jest również rodzaj materiału, z którego wykonane jest wyposażenie przeznaczone do profesjonalnych kuchni i jadalni. Wszelkie znajdujące się w nich meble, do których możemy zaliczyć różnego rodzaju taborety, stanowiska robocze, regały, witryny, piece, kosze, szafki, szafy magazynowe, półki, podstawki, okapy lub stoły wykonane są tu z atestowanej stali nierdzewnej. Jest to obecnie panując w lokalach gastronomicznych standard, który zgodny jest z wszelkimi wymaganiami sanepidu. Meble z takiego materiału łatwo jest bowiem utrzymać w nieskazitelnej czystości, czego z pewnością nie możemy powiedzieć o meblach wykonanych na przykład z drewna. Nierdzewna stal przy użyciu odpowiednich środków gwarantuje utrzymanie w kuchni sterylnej czystości. Ponadto meble z niej wykonane są bardziej odporne na jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne. Nie straszne są im wysokie temperatury i mocniejsze obicia. W tej kwestii liczy się zatem jakość i higiena. Oczywiście nie oznacza to, że w profesjonalnych kuchniach lokali gastronomicznych znajdziemy wyłącznie wielkie metalowe stoły, szafy i regały. Wiele firm wyposażających restauracje przygotowało bowiem w swojej ofercie różnego rodzaj meble o różnych kształtach i wielkościach. Proponowany przez nich asortyment jest bardzo szeroki, co odpowiada wszelkim potrzebom każdego rodzaju lokalu gastronomicznego.

Szkło gastronomiczne i sztućce
Podstawowym elementem wyposażenia gastronomicznego jest również szkło gastronomiczne. W tej kwestii panują również wygórowane standardy. Szkło powinno być bowiem dostosowane do rodzaju napoju lub przekąski, która ma być w nim podawana. Tym sposobem do białego wina restauratorzy potrzebują delikatnych, smuklejszych i mniejszych kieliszków, do wina czerwonego większych i szerszych, a do tequili czy whiskey grubszych o bardziej masywnym dnie. Koniak podaje się w kieliszkach o kształcie tulipana, a różnego rodzaju koktajle w kieliszkach o przekroju zbliżonym do trójkąta. Ponadto kieliszki w najlepszych restauracjach powinny być wykonane z cienkiego kryształu. Ma to bowiem wpływ na wyczuwanie temperatury trunku. Standardem kieliszków powinna być również nieskazitelna czystość i przezroczystość, dzięki której smakosze będą mogli ocenić barwę oraz suknię trunku. Brzeg kieliszka powinien być perfekcyjnie oszlifowany, a jego nóżka nie powinna sprawiać kłopotów w chwytaniu. Przed podaniem kieliszki powinny być nawet schłodzone po to, aby w pełni móc delektować się smakiem danego trunku. Dla szanujących się restauratorów istotne znaczenie odgrywa również stosunek obwodu szerokości kieliszka do obwodu przy krawędzi. Ma to bowiem wpływ na aromat podawanego w nim alkoholu. Restauratorzy wiedzą ponadto, że jakość i prezentacja szkła, w którym podaje się napój lub deser ma spore znaczenie dla jego późniejszego popytu. Człowiek jest niestety często wzrokowcem, który ulega wielu podstawianym mu pod nos złudzeniom. Dlatego też desery podaje się w pięknych szkłach o różnego rodzaju kształtach dodając do nich ciekawe akcesoria, które uatrakcyjniają posiłek. Istotną kwestią jest również jednolitość szkła w danym lokalu. Patrząc na wyposażenie w tej kwestii możemy ocenić profesjonalizm danego punktu gastronomicznego. Tym sposobem jeżeli klient zamawiając w barze kilka szklanek tequili, otrzyma swój trunek w kilku różnych kieliszkach, to mamy pewność, że dany lokal charakteryzuje się brakiem jakiegokolwiek profesjonalizmu. Ponadto pojemność kieliszka ma również znaczenie wizualne dla klienta. Jeżeli jego większa pojemność da klientowi wrażenie, że otrzymał on mniej trunku niż powinien, to poczucie bycia oszukanym nie pozwoli mu na ponowne odwiedzimy w danym lokalu. Dlatego też szeroka i pełna gama asortymentu w dziedzinie szkła gastronomicznego jest kluczowa dla wielu właścicieli lokali. Jeśli chodzi zaś o sztućce to lokale zaopatrują sie w te wykonane ze stali szlachetnej. Tego rodzaju materiał zapewnia im bowiem niesamowitą trwałość. Sztućce ze stali szlachetnej nie rdzewieją oraz nie niszczą się nawet w przypadku ich intensywnego użytkowania. Odwiedzając stronę sklepu online możemy bliżej przyjrzeć się klasycznym zestawom, które każdy z nas chciałby mieć w domu. Warto zaznaczyć, że w ostatnim czasie prym na polskich stołach restauracyjnych wiedzie porcelana gastronomiczna.

Ubrania dla personelu
Istotnym i często pomijanym elementem wyposażenia gastronomicznego są również ubrania przeznaczone dla personelu. Ci, którzy pracują bezpośrednio w kuchni powinni mieć na sobie białe fartuchy. Dlaczego akurat ten kolor? Na bieli widać bowiem wszelkie zanieczyszczenia. Jeżeli fartuch kucharza jest zatem biały to można przypuszczać, że przygotowane przez niego jedzenie jest równie czyste i estetyczne. Barmani i kelnerzy są już jednak w zupełnie innej sytuacji. To oni niejako stanowią wizytówkę danego lokalu. Dlatego też ich uniformy powinny być stylowe, stonowane i dostosowane do ogólnego klimatu restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *